Groeien door zelf overnamekansen te creëren

U wilt met overnames de komende jaren flink groeien om uw bedrijf sterker te maken.

Nu is de vraag: hoe pakt u dit aan? Er zijn altijd kansen op de markt, maar of deze bedrijven een goede match zijn met uw onderneming is de vraag. Westeinde pakt het daarom anders aan en kijkt niet alleen naar de kansen die u aangeboden worden, maar ook naar de kansen die we zelf kunnen creëren.

Business development versus overnames

 

De kern van onze werkwijze zit in een open en inhoudelijke manier van benaderen. Potentiële overnamekandidaten benaderen wij met een goed onderbouwd verhaal. We spreken over business development, in plaats van direct de term overnames te gebruiken.

“ We spreken over business development, in plaats van direct de term overnames te gebruiken.”

We vertellen dat we kansen zien om samen met de kandidaat te groeien, vanuit de gezamenlijke match die we denken te zien. Of het nu om werkgebied, aanvulling in de keten of een perfect aansluitend product gaat: we zien potentie om elkaars business te versterken. Door de inhoudelijke manier van benaderen, zijn bedrijven sneller geïnteresseerd en komen wij vaker aan tafel om verder te praten.

Grondige selectie van kandidaten

Om de juiste overnamekandidaten te selecteren, ontwikkelde Westeinde een structurele aanpak, waarbij we beginnen met een long list op basis van een grondige marktanalyse. We kijken breed naar potentiële targets. We starten hiervoor met uitgebreide desk research.

We praten daarnaast met specialisten die de markt door en door kennen en bezoeken waar mogelijk internationale beurzen en bijeenkomsten. Vanuit de kennis die we hier opdoen vullen we de lijst verder aan. Hiermee vormt zich een eerste potentieel, dat we samen met u bespreken om een goede schifting te maken. Vanuit de shortlist die daaruit volgt, starten wij met het strategisch benaderen van de targets.

Slim benaderen

Het benaderen van de bedrijven op de shortlist is meer dan een simpel belletje dat wij het bedrijf willen overnemen. Sterker nog: het tegenovergestelde is waar. In onze eerste kennismaking spreken we meestal niet direct over overnames, maar praten we over groeikansen. Wij geloven dat een inhoudelijke aanpak het best werkt om in gesprek te komen en daarmee de juiste match te vinden. Dat betekent dat we ons eerst verdiepen in ieder afzonderlijk target en de juiste tone of voice en benadering kiezen. Zo’n persoonlijke en inhoudelijke benadering maakt dat we regelmatig bij wel de helft van de shortlist-kandidaten op de koffie mogen. Deze goede scores zijn het gevolg van onze unieke aanpak.

“ Zie ons als uw persoonlijke business developer, die u helpt om snel en gezond te groeien"

Om de juiste overnamekandidaten te selecteren, ontwikkelde Westeinde een structurele aanpak, waarbij we beginnen met een long list op basis van een grondige marktanalyse. We kijken breed naar potentiële targets. We starten hiervoor met uitgebreide desk research.

In gesprek met de potentiële verkoper leren we elkaar verder kennen. Dit zijn vaak mooie en eerlijke gesprekken, waarin open over de toekomst wordt gesproken. We horen meer over de bedrijfscultuur en manier van werken van de kandidaat en vertellen zelf over uw ambitie om te groeien door strategische expansie. Uw doel om tot overname over te gaan komt hierbij ook aan bod. Uiteraard staat niet iedereen open voor een overname, maar vanuit de inhoudelijke benadering wordt de vraag over het algemeen goed begrepen door de gesprekspartners.

Vervolgstappen

Zodra de eerste gesprekken hebben plaatsgevonden, blijft een kleine selectie aan kandidaten over. Op basis van onze ervaringen praten we verder met de bedrijven met wie we een goede persoonlijke en culturele klik voelen. Vanaf hier is het proces vergelijkbaar met elk normaal overnametraject. We doen een indicatief bod, onderzoeken het bedrijf en de kansen verder en sluiten uiteindelijk met de beste partij(en) een overeenkomst. Het verschil met een traditionele overname is dat we de kans zelf hebben gecreëerd, waardoor we de concurrentie voor blijven. Het target bedrijf was op het moment van benaderen nog niet op de markt, waardoor we in alle rust persoonlijke, één op één gesprekken voerden met de overnamekandidaat en zo tot een passende overeenkomst konden komen. Zonder dat er druk is van andere potentiële kopers.

Manieren om te groeien

Uw ambities bepalen in welke richting we uw groei zoeken. Grofweg onderscheiden we vijf methodes om uw bedrijf uit te breiden:

Download ons eBook

Groeien door zelf overnamekansen te creëren

Pro-active deal creation volgens Westeinde

Kennismaken? Maak direct een vrijblijvende afspraak

Culturele match

Er is één grote gemeenschappelijke factor die we altijd meenemen in onze selectie en dat is de culturele match tussen u en de overnamekandidaat.

Alleen wanneer bedrijven goed bij elkaar passen, zal een overname op de lange termijn een succes zijn. In het gehele proces van overname zijn we daarom continu kritisch op de culturele en persoonlijke overeenkomsten tussen beide bedrijven.

Westeinde is:​

Over Westeinde Business Builders

Westeinde is in 2019 opgericht door Kees-Jan van ‘t Westeinde. Al sinds het jaar 2000 houdt hij zich succesvol bezig met overnames en integraties in heel Europa. Anders dan traditionele adviseurs, richt Westeinde Business Builders zich ook op de periode ná de overname. Ondernemers stoppen hun ziel en zaligheid in hun onderneming en staan hun kindje niet zomaar af. Met respect en waardering voor wat er in al die jaren is opgebouwd, zoeken de business builders van Westeinde daarom samen met u naar de beste match. Dat is elke keer weer een uitdaging, maar door elkaar eerst goed te leren kennen, vinden we hem vrijwel altijd.

Kennismaken? Maak direct een vrijblijvende afspraak