Westeinde begeleidt overname Scandic door Verano


In 2021 kocht het Nederlandse zonweringsbedrijf Verano een meerderheidsbelang in de Noorse evenknie Scandic Markiser AS. Westeinde Business Builders adviseerde Verano bij deze aankoop.

De aankoop ontstond vanuit een samenwerking tussen beide vooraanstaande zonweringsbedrijven. De twee partijen werkten al langer samen als leveranciers en business partners en kenden elkaar hierdoor goed. Verano had de wens om de marktpositie in Scandinavië te vergroten en zocht naar een manier om snel te kunnen groeien in deze regio. Van de andere kant lag bij Scandic juist de wens om samen met een internationale partner verder te gaan. Verano schakelde Westeinde in, om hen op gebied van M&A te adviseren.

Scandic werd opgericht door vader Arild Berg. Zonen Lasse en Stian Berg stapten al op jonge leeftijd in het bedrijf en nu vader het stokje wil overdragen, zochten zij aansluiting bij een grote Europese partner die hun marktpositie kan versterken. Vanuit de al aanwezige samenwerking en de groei-ambities van Verano, kwamen beide partijen met elkaar in gesprek. Als adviseur van Verano bemiddelde Westeinde tussen beide en begeleidde Kees-Jan het hele aankooptraject.

Door de vergelijkbare manier van werken, de vergelijkbare producten en de reeds aanwezige samenwerking tussen beide partijen, waren overeenkomsten duidelijk aanwezig. Op gebied van synergie zat het voor beide partijen duidelijk goed. Omdat uit de eerste gesprekken wederzijdse interesse voor de overname bleek, hielp Westeinde Verano bij de waardering, het bod en de onderhandelingen. Ook due diligence en het uiteindelijke sluiten van de deal met een duidelijk contract werd door Westeinde verzorgd.

Omdat beide partijen elkaar al goed kenden, verliepen de gesprekken bijzonder prettig, ondanks de noodzakelijke onderhandelingen. Er was wederzijds respect voor wat beide partijen hebben opgebouwd. Het eindresultaat was een goede deal voor Verano én voor Scandic, waarbij beide partijen een sterkere positie verkrijgen voor de toekomst.

We zijn trots op deze succesvolle overeenkomst en zien de verdere groei van beide bedrijven met vertrouwen tegemoet.

Denkt u ook na over een bedrijfsovername? Laat u goed informeren over de mogelijkheden. Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met Kees-Jan van ’t Westeinde.